Alphen is een klein dorp met 1675 inwoners in het zuidwesten van de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. Vanouds was het dorp een zelfstandige bestuurlijke eenheid, die in de Franse tijd tijdelijk werd omgezet in een zelfstandige gemeente. Maar op 1 januari 1818 werd de gemeente Alphen opgeheven en werd het dorp toegevoegd aan de gemeente Appeltern. In de omgeving van Alphen was, en is nog steeds, veel landbouw en fruitteelt.

Een bekende bezienswaardigheid is de zeer oude kerk: H. Lambertuskerk. Een deel van de kerk - samen met de fundamenten - behoren tot de oudste kerken van Nederland en staan in het rijksmonumentenregister. Overige rijksmonumenten in Alphen zijn het Dijkmagazijn, een gepleisterd dijkboerderijtje en een hervormde kerk. Maar even buiten het dorp staat ook de standardmolen (industrie- en poldermolen) Tot Voordeel en Genoegen, tevens gelijst in het rijksmonumentenregister. Daarnaast kent Alphen ook gemeentelijke monumenten als verschillende boerderijen, een herenhuis met middellangsdeelschuur, een langhuis van hoekgeveltype, een stoomgemaal en nog een dijkmagazijn.

Vanuit Alphen kan er met een veerdienst naar het Brabantse Lith worden gevaren, maar ook naar het Brabantse Ooijen. Daarnaast biedt de gemeente West Maas en Waal ook vele mogelijke uitstapjes in de omgeving.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

 
Vanaf
€ 1.474

Groepsaccommodatie Alphen (Gld)

Gelderland, Alphen
2598810Nee
  • Aangepast voor mindervalide
  • Grote leefruimte
  • Landelijk gelegen
Vanaf
€ 1.474

Groepsaccommodatie Alphen (Gld)

Gelderland, Alphen
5011101012Nee
  • Aangepast voor mindervalide
  • Grote leefruimte
  • Landelijk gelegen