Millingen aan de Rijn is een plaats in de gemeente Groesbeek. De voormalige gemeente telde bijna 6000 inwoners. Tot 1 juli 1954 heette de gemeente Millingen. Sindsdien is er de toevoeging "aan de Rijn". Deze is geografisch aanvechtbaar. Het water waaraan Millingen ligt heet het Bijlandsch Kanaal. Vanaf de Duitse grens tot de vertakking in de Waal en het Pannerdensch Kanaal heeft het de naam van Graaf Bijland (spreek uit Bieland), die ooit opdracht gaf het kanaal te graven (de loop van de rivier de Rijn lag net ten zuiden van Zevenaar, terwijl Millingen destijds aan de Waal lag). Per 1 januari 2015 is de gemeente gefuseerd met Ubbergen en Groesbeek, voorlopig onder de naam Groesbeek. De gemeente Millingen had sinds 1991 een jumelage met het Hongaarse Fertőd.

Millingen is gelegen op een Romeins oeverwallensysteem, waarvan tussen 200 en 500 veel is weggeslagen. Eind Merovingische tijd (7e - 8e eeuw) werd het gebied weer bewoond. Deze vroege vestiging is ook overspoeld, getuige de overloopgeulen op de oeverwal. Het middeleeuwse stratenpatroon van het dorp is daarop gebaseerd. Het dorp is gelegen in het centrum van de Duffelt, hart van de Gelderse Poort.

Elk jaar vindt het Historisch Vervoer plaats op de 1e zondag van juli. Ook vind je in Millingen aan de Rijn het begin- en eindpunt van etappes van het Pieterpad. Verder zijn er verschillende interessante bezienswaardigheden zoals de katholieke Sint-Antonius van Paduakerk uit 1913, met bijzondere biechthokjes. Aangezien de werknemers van de scheepswerf in het dorp door hun werk in de lawaaiige fabriekshallen en aan de schepen vaak hardhorend waren en gewend waren zeer luid te spreken, zijn er dubbele deuren in de biechtstoelen gezet, zodat de biecht toch nog vertrouwelijk kon worden afgenomen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

 
Vanaf
€ 763

Groepsaccommodatie Millingen aan de Rijn

Gelderland, Millingen aan de rijn
144134Nee
  • Millinger Theetuin op fietsafstand
  • Vlakbij Nijmegen
  • Vlakbij Kleve