Groepsaccommodaties in Ruurlo

Maak je keuze simpeler

Filteren

Ruurlo (in het Nedersaksisch Reurle) is een dorp in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Berkelland, met bijna 8000 inwoners. Het dorp (en de zelfstandige gemeente) Ruurlo werd per 1 januari 2005 samengevoegd met Borculo, Eibergen en Neede tot de nieuwe gemeente Berkelland.

Rond Ruurlo liggen de landgoederen Het Broek, Brinkmanshoek, De Bruil, De Haar, De Heurne en Veldhoek. In het dorp is enige maak-industrie, de omgeving kent veel landbouw- en veeteeltbedrijven. Het toerisme is een andere bestaanspijler, het dorp is aantrekkelijk door de ligging in het Achterhoekse coulisselandschap en de aanwezigheid van historisch erfgoed.

Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en ook de Dorpskerk in het centrum van Ruurlo stamt uit de 14e eeuw. Veel maatschappelijke voorzieningen in Ruurlo zijn oorspronkelijk met medewerking van de kasteelheer tot stand gekomen; van molen tot doolhof en van medische zorg tot onderwijs. Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeenten van Berkelland gebruikt als gemeentehuis, na een restauratie in het begin van de jaren tachtig. In 2003 is naast het kasteel de orangerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis. Eind 2012 werd het kasteel verkocht aan een entrepreneur, met de bedoeling er een museum met beeldentuin te vestigen.

Verdere bezienswaarsidheden zijn de Sint Willibrorduskerk uit 1869, de Kapel Barchemseweg uit 1885, het Doolhof (een groot heggendoolhof) uit 1891, Houtzaagmolen Agneta (een zaagmolen) uit 1851 (die nog te bezichtigen is) en de Kroezeboom: een meerstammige eik die minstens 300 jaar oud is.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top