Zevenaar (in het Liemers Zê(ve)nder) is een stad in de Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland, en de hoofdplaats van de gemeente Zevenaar. Door de gemeente Zevenaar lopen een aantal belangrijke verkeersaders, zowel snelwegen als spoorwegen. Er was ooit een dessertkaas vernoemd naar Zevenaar, de Subenhara kaas, die van 1963 tot 1992 geproduceerd werd in de plaatselijke Zuivelfabriek de Liemers.

De stad Zevenaar telt in totaal 37 rijksmonumenten, waaronder de rooms katholieke (laat-gotische parochie) kerk Sint Andreas (waarschijnlijk uit de tweede helft van de 15e eeuw) en zijn neogotische toren (uit 1884), de Nederlands hervormde kerk (uit 1658), de Buitenmolen (één van de oudste molens van Nederland, de geschiedenis van deze molen gaat terug tot 1408), verschilende onderdelen van Huis Sevenaer (een kasteel waarvan de eerste onderdelen teruggaan tot de eerste kwart van de 15e eeuw) en vele woonhuizen. Daarnaast zijn er nog eens 55 gemeentelijke monumenten in de stad Zevenaar te vinden en vijf oorlogsmonumenten in de totale gemeente van Zevenaar.

Na de Tweede Wereldoorlog, die Zevenaar grote schade toebracht, werd de wederopbouw voortvarend aangepakt en nieuwe wijken verrezen in snel tempo rond de oude kern. In 1958 bedroeg het inwonertal van de stad Zevenaar 10.000. Het inwonertal is inmiddels gestabiliseerd tot rond de 32.000. Eind 2007 werd een begin gemaakt met het realiseren van twee nieuwe woonwijken, Reisenakker in het noordwesten en Groot Holthuizen in het oosten. Met Groot Holthuizen krijgt Zevenaar wellicht een tweede station (Zevenaar Poort).

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

 
Vanaf
€ 1.457

Vakantiehuis Zevenaar

Gelderland, Zevenaar
168889Ja
  • Voormalige steenfabriek
  • Volledige keuken
  • Landelijk gelegen
Vanaf
€ 1.945

Groepsaccommodatie Zevenaar

Gelderland, Zevenaar
4010101012Ja
  • Voormalige steenfabriek
  • Volledige keuken
  • Landelijk gelegen