Groepsaccommodaties in Groesbeek

Maak je keuze simpeler

Filteren

Groesbeek is een plaats in de gemeente Groesbeek, in het Rijk van Nijmegen. Groesbeek ligt in een heuvelachtig en bosrijk landschap, dat in Duitsland in het uitgestrekte Reichswald wordt voortgezet.

De heuvels en dalen van Groesbeek vormen de noordwestelijke Nederrijnse heuvelrug. Deze is ongeveer 200.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, ontstaan. Ter hoogte van het huidige Groesbeek kwam het gletsjerijs tot stilstand. Op het hoogste punt meet Groesbeek ruim 95 meter boven het NAP. De naam Groesbeek komt waarschijnlijk van de beek die ooit van de NH Kerk in oostelijke richting stroomde.

Opgravingen hebben aangetoond dat Groesbeek al vanaf de Romeinse tijd bewoond werd. Zo werden in het nabijgelegen Berg en Dal Romeinse potten en pannen gevonden. Villa Gronspech is vanaf 1040 tot 1699 in het bezit van de Heren van Groesbeek. In 1990 werden tijdens werkzaamheden aan de Hoflaan restanten van het kasteel van de Heren van Groesbeek opgegraven.

In 1865 wordt er een spoorlijn aangelegd. In 1905 wordt er een stoomzuivelfabriek gebouwd, al snel opgevolgd door meerdere, kleinere fabrieken. De werkgelegenheid nam hierdoor iets toe. Toch waren de meeste inwoners nog steeds aangewezen op werkgelegenheid ergens anders in de regio. Groesbeek bleef arm en kende hierdoor heel specifieke beroepen als bosbesplukkers en bezembinders.

De plaats Groesbeek telt zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder de Zuidmolen, Toren der Hervormde Kerk en de kerk zelf en twee archeologische terreinen. Daarnaast telt Groesbeek nog 51 gemeentelijke monumenten en 18 oorlogsmonumenten. Verder zijn er vier musea: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting (voormalig Bijbels openluchtmuseum), Afrika Museum en Groesbeek Canadian War Cemetery.

Jaarlijkse events in Groesbeek zijn onder andere de Zevenheuvelenloop (en feesten), de Nijmeegse Vierdaagse, Zwitserloot Dak Run, Ne Nederlandse Wijnfeesten en het Smartlappenfestival.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top