Groepsaccommodaties in Leur

Maak je keuze simpeler

Filteren

Leur is een buurtschap in de gemeente Wijchen met (inclusief Hernen) ongeveer 1000 inwoners. De oudste dorpskerk is een deels romaans, deels gotisch bouwwerk: twee van de 24 inschrijvingen die Leur telt in het rijksmonumentenregister betreffen deze kerk. Zowel de kerk zelf als de toren zijn ingeschreven rijksmonumenten.

Overige interessante rijksmonumenten zijn vooral verschillende boerderijen. Maar ook het Huis te Leur (kasteel) is een rijksmonument dat werd gebouw in 1778. Niet enkel het kasteel en zijn buitenplaats zijn ingeschreven in het register, maar er zijn aparte registraties voor het bouwhuis, tuin- en parkaanleg, schuur, hekposten, duiventil, moestuin met hekposten, kas en prieel. Daarnaast telt Leur nog eens veertien gemeentelijke monumenten.

Het Huis te Leur kan gevonden worden op de Heerlijkheid Leur: dit landgoed van ruim 250 hectare is zeker een bezoekje waard. Dit landgoed is sinds 1748 in particulier bezit en biedt ruim mogelijkheid tot wandelen en het genieten van de oude gebouwen en bomen op het terrein. De bijbehorende Boswinkel biedt vele streekproducten zoals het vlees van het vermaarde Aberdeen Black Angus koeienras. Hierbij hoort ook De Leurse Maalderij: een locatie in het midden van het dorpje Leur dat afgehuurd kan worden voor evenementen en bijeenkomsten.

Naast de kerk staat een geheimzinnige heuvel. Waarschijnlijk is het een motte: een kunstmatig opgeworpen heuvel waar een houten burcht op stond. Mogelijk is de motte aangelegd in de 11e eeuw, later is de heuvel gebruikt als vliedberg: een vluchtplek voor bevolking en vee tijdens overstromingen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

To top