Groepsaccommodaties in Slagharen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Slagharen is een dorp in de gemeente Hardenberg, dat gelegen is in Noord-Salland in de Nederlandse provincie Overijssel, met ongeveer 3000 inwoners. Slagharen is als vervenersnederzetting ontstaan rond 1840, toen Duitse veenarbeiders (hannekemaaiers) richting Oost-Nederland trokken.

Door Slagharen liep het kanaal de Lutterhoofdwijk van Lutten richting De Krim en Coevorden. Dit kanaal werd aangelegd midden in de 19e eeuw. Rond 1884 passeerden 10.729 schepen de brug in Slagharen. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het kanaal zijn belang voor de scheepvaart en werd het gedeelte in Slagharen gedempt. De N377 werd over het tracé van het kanaal aangelegd.

Slagharen is bekend van het Ponypark Slagharen, opgericht door Henk Bemboom. Dit park is inmiddels omgedoopt tot Attractiepark Slagharen. In het park zelf staat nog een extra bezienswaardigheid: de Pionier, een korenmolen uit 1859, tevens het enige rijksmonument dat Slagharen telt. Daarnaast telt Slagharen nog één gemeentelijk monument: het Sint Antoniusklooster.

De naam Slagharen is afkomstig van ‘slag’, wat stuk grond of land betekent, gecombineerd met ‘haare’, wat hoger gelegen gebied betekent. Dit laatste gegeven vindt men nog terug in het feit dat oudere Slagharenaren nog steeds ‘op Slagharen’ zeggen wanneer zij bedoelen dat zich iets binnen de dorpsgrenzen bevindt.

Slagharen is een overwegend rooms-katholieke enclave in een hoofdzakelijk protestante omgeving. Slagharen heeft dan ook als een van de weinige dorpen in deze omgeving een jarenlange traditie in carnaval vieren. Het dorp heet gedurende het carnaval Turfgat.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

To top