GROEPEN.NL

Zekerheid en Garantie

Standaard extra zekerheid bij elke boeking: een veilig gevoel!

Meer informatie

Groepsaccommodaties in Wanroij

Wanroij (in het Brabants Wangroj (met korte o)) is een dorp in de Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis, gelegen in het noordoosten van deze provincie. Het dorp heeft ruim 3000 inwoners.

De naam Wanroij werd voor het eerst vernoemd in 1265. Een zekere Bertradis van Wanrode ondertekende toen, samen met haar zoon Johan, een oorkonde. Wanroij behoorde tot het Land van Cuijk, en samen met Mill en Sint Hubert vormde het een schepenbank. Vanaf de Franse tijd was Wanroij een zelfstandige gemeente. In 1942 werd deze uitgebreid met onder meer de kerkdorpen Rijkevoort en Landhorst, welk laatste dorp pas in 1945 een officiële kern werd. In 1994 kwam dit gebied bij de fusiegemeente Sint Anthonis behalve Rijkevoort, dat is overgegaan naar de gemeente Boxmeer.

Vroeger was de landbouw de belangrijkste bestaansbron. Daarna werd turf gestoken in de aangrenzende Peel. Dit leidde wel eens tot onenigheid met aangrenzende dorpen. Naast boeren waren er wevers, leerlooiers, brouwers en spinners. Ook waren er twee molens. Rogge en aardappelen waren de meest verbouwde gewassen, maar veehouderij was het belangrijkst.

De meeste bedrijvigheid is ook nu nog gerelateerd aan de agrarische sector. Reeds in 1907 kwam de Stoomzuivelfabriek "Sint-Cornelius" tot stand. De productie hiervan werd in 1949 overgebracht naar Rijkevoort. Een silo van een mengvoederbedrijf van de Boerenbond (1978) aan de Molenstraat kwam ervoor in de plaats en domineert tegenwoordig het dorpsbeeld. In 1981 kwam er een tweede mengvoederfabriek en ook een KI-station.

Het toerisme zorgt eveneens voor werkgelegenheid. In 1853 kwam de eerste herberg.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

 
Vanaf
€ 1.309
2 nachten
6 personen

Groepsaccommodatie Wanroij

North Brabant, Wanroij
2088810Nee
  • Sauna
  • Zwembad
  • In de bossen
  • Gratis fietsen