Groepsaccommodaties in Hapert

Maak je keuze simpeler

Filteren

Hapert is een dorp in de gemeente Bladel met ruim 5000 inwoners. Het dorp heeft betrekkelijk veel groen en een levend Marktplein. Hier staan enkele kunstwerken zoals de Fontein met Schalen, een beeldengroep die dienst doet als fontein, geplaatst in 1995 bij de opening van de gerenoveerde Markt. Ook is er een driehoekig hoefje genaamd het Alexanderhof, met een muziekkiosk en beplant met bomen. Hier staat, naast de muziekkiosk – onder andere de Kuuskesrijer (een bronzen beeld uit 1971) en de Mariakapel uit 1954.

In de 18e eeuw kende Hapert een teut die in bloedzuigers handelde. Aan een behandeling met deze diertjes werd een medisch heilzame werking toegeschreven. Er was daar ook een apotheek waar hij dit ‘medicijn’ verkocht. Traditiegetrouw werd een apotheek voorzien van een gaper boven de ingang. De gaoper werd dan ook tot de bijnaam voor de inwoners van Hapert. Daarnaast worden de Hapertenaren gaopers genoemd omdat ze vaak, in gedachten verzonken, zouden kijken naar wat er zoal te zien is in hun omgeving.

Hapert was vroeger verre van welvarend en bevatte vele behoeftige lieden en omdat de arbeiders niet altijd werk konden vinden moesten zij vaak hun toevlucht tot de armenkas nemen. Tegenwoordig is dit anders. Hapert ligt langs een drukke weg tegenover een groot bedrijventerrein.

De parochie Hapert is in 1819 van Hoogeloon afgescheiden en kreeg in 1858 een neogotische kerk. Deze werd in 1923 vervangen door de huidige. De voormalige pastorie en de Korenmolen zijn samen met archeologische monumenten deel van de zeven inschrijvingen in het rijksmonumentenregister die Hapert telt. Ook zijn er nog acht gemeentelijke monumenten in het dorp.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

To top