Groepsaccommodaties in Handel

Handel is een dorp in de gemeente Gemert-Bakel met ongeveer 2000 inwoners. Handel is het oudste Maria-bedevaartsoord in Noord-Brabant, waarvan de geschiedenis minstens teruggaat tot 1368.

Achter de kerk ligt een processiepark, waarin het ‘wonderbare putje’ ligt, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Een andere legende vertelt dat het Mariabeeld dat in de kerk staat gevonden is in een boom. Deze zogenaamde “Mariaboom” werd getroffen door de bliksem en spleet open. In het midden van de boom is toen het Mariabeeld gevonden. De inmiddels dode Mariaboom staat nog steeds in het bos. Een meer gangbaar verhaal betreft de doren stock ofwel de Meidoorn, waarin het Mariabeeld zou zijn verschenen aan een herder, wiens schapen spontaan gingen knielen.

Een van de bekendste en grootste bedevaarten naar Handel is de Handelse Processie, die jaarlijks door ca. duizend bedevaartgangers te voet vanuit het 40 km verderop gelegen Valkenswaard wordt afgelegd. Deze processie voert ook langs de Kèskesdijk. Deze weg die van Gemert naar Handel voert wordt geflankeerd door zeven kèskes, wat kleine kapelletjes zijn met een nis. Hierin bevindt zich een beeldengroep die steeds verwijst naar een van de Zeven smarten van Maria.

Bezienswaardigheden in Handel zijn onder andere de Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopening, het processiepark, de Kèskesdijk, Huis Bloemendaal en ’t Museumke (een particulier museum met Brabantse mutsen en poffers). De kerk is samen met onder andere het Capucijnenklooster en de Ossenkapel deel van de tien rijksmonumenten die Handel telt.

De omgeving van Handel biedt ruim gelegenheid voor wandelen of fietsen. Er zijn naaldbossen te vinden, die geplant zijn op voormalige stuifzandruggen. Hier is ook een bezoekerscentrum, waar plaatselijke natuurorganisaties zetelen en ook tentoonstellingen worden gehouden. Van hier uit zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Sinds 2005 is hier ook een kruidentuin, De Zonnestraal.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

Maak je keuze simpeler

Filteren

To top