Groepsaccommodaties in Thorn

Maak je keuze simpeler

Filteren

Thorn (in het Limburgs Thoear) is een dorp en gelijknamige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg, in de buurt van het Belgische Kessenich. Het heeft als buurdorpen Ittervoort, Panheel en Wessem. Voordat Thorn op 1 januari 2007 werd samengevoegd met de andere gemeenten Maasbracht en Heel tot de nieuwe gemeente Maasgouw was Thorn zelf een gemeente. Het staat bekend als het Witte dorp vanwege zijn witte huisjes in het centrum. Thorn is het eerste Nederlandse dorp op de westelijke Maasoever vanaf Maastricht (het kreeg in de 13de eeuw stadsrechten) en tegenwoordig heeft de gemeente Thorn ongeveer 2600 inwoners, waarvan 2400 in de kern.

Tot de ontginning in de tiende eeuw was het gebied rond Thorn heel moerassig. Aan de rand van dit moeras liep de Romeinse heirbaan van Maastricht naar Nijmegen. Omstreeks 990 werd op een hoogte, een stift, een klooster voor benedictinessen gesticht: de Abdij van Thorn. Dat klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (een klooster voor adellijke dames) en een vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn. Veel woningen van deze Stiftdames zijn bewaard gebleven, zoals het uit 1648 afkomstige Huis met de drie kogels.

De Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk in Thorn is een parochiekerk waarvan de delen grotendeels uit de 14e eeuw stammen. Het was de stiftskerk van de Benedictijner Rijksabdij in Thorn. Het is een gotische kruisbasiliek met een oostelijke crypte onder de kruising en het koor. De onderbouw van de toren is een restant van het westwerk van de oudere romaanse kerk. Na de opheffing van het klooster in 1797 werd de oude parochiekerk gesloopt en nam de gemeente deze kerk in gebruik en werd later in de 19e eeuw gerestaureerd. In de nabijheid van de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1925.

Bekijk ook de andere vakantiehuizen in Limburg

To top