Warns is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland (Nederland). Tot 2011 behoorde Warns tot de voormalige gemeente Nijefurd en rond die tijd telde Warns ongeveer 800 inwoners.

Warns is een lintdorp dat loopt van het Johan Friso kanaal in het noorden tot Laaxum bij het IJsselmeer in het zuiden. Door deze ligging is de watersport voor Warns van groot belang, met name de jachtbouw. Tot het gebied van Warns behoren ook de buurtschappen Laaxum en Scharl.

In de Middeleeuwen bestond er in Warns ook nog een kapel genaamd Kappenburg, die later is opgegaan in de Warnser Noorderburen. In de 17e en 18e eeuw was Warns een dorp van zeelui. In het begin van de 18e eeuw stonden er nog acht kapiteinswoningen. De kapiteins voeren op Noorwegen en de Oostzee. In de 19e eeuw beperkte de scheepvaart zich tot Holland en verloren dorpen als Warns aan belang.

Het dorp Warns telt zes inschrijvingen in het rijksmonmentenregister, waaronder de Johannes de Doperkerk (hervormde kerk) uit 1682. Ook de toren van deze kerk (uit de 12e eeuw, de spits komt uit 1729) staat ingeschreven als rijksmonument van Warns. De overige vier inschrijvingen betreffen een boerderij en drie woonhuizen. Daarnaast telt Warns twee gemeentelijke monumenten. Het betreffen beiden opslagruimtes.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.849

Groepsaccommodatie Warns

Friesland, Warns
2888810Nee
  • Zwembad
  • Houtkachel (gratis hout)
  • Chillkelder
Vanaf
€ 1.349

Vakantiehuis Warns

Friesland, Warns
186666Nee
  • Schitterend uitzicht
  • Buitenzwembad
  • Grote huiskamerlodge