Groepsaccommodaties in Sneek

Maak je keuze simpeler

Filteren

Sneek (in het Fries Snits) is een stad ten zuidwesten van Leeuwarden. Het is de grootste plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân en de derde plaats in de provincie Friesland (Nederland). De stad telt ongeveer 33700 inwoners.

Sneek is gelegen nabij het Sneekermeer en is onder andere bekend vanwege de historische binnenstad, met onder meer de Waterpoort, en de Sneekweek. De stad vervult een centrale functie voor de regio Zuidwesthoek en was van augustus 1498 tot maart 1500 zelfs de officiële hoofdstad van het gewest Friesland.

Sneek verkreeg vanaf de 13e eeuw diverse stadsrechten, die in 1456 officieel werden vastgelegd. Sneek werd daarmee een van de Friese elf steden. Dit was tevens het begin van een bloeiperiode als handelsstad die nog tot circa 1550 zou duren. In 1492 werd met de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Van de oude Vestingwerken van Sneek resteren thans nog de Waterpoort en het Bolwerk.

De binnenstad van Sneek bevindt zich binnen de stadsgrachten. Het oudste gebied ligt rondom de terp de Grote of Martinikerk, waarvan een eerste bouw in de 10e eeuw plaats vond. De gehele Binnenstad en Stationsbuurt zijn aangesteld als beschermd stadsgezicht: rijksbeschermd gezicht Sneek en Stationsgebied. In het centrum bevinden zich meerdere grachten en veel monumentale panden. Delen van de ommuring en de omwalling van de huidige binnenstad, met name de bekende Waterpoort en het Bolwerk, zijn nog aanwezig.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

To top