Earnewâld is de officiële (Friese) naam voor het dorpje Eernewoude in de gemeente Tietjerksteradeel met ongeveer 400 inwoners. Het plaatsje heeft veerdiensten naar Wartena en De Veenhoop en ligt aan de rand van het natuur- en watersportgebied het Nationaal park De Alde Feanen.

Vooral in de zomerperiode is Eernewoude een populaire watersportplaats, maar door de kleinschaligheid kent het dorp geen massale drukte zoals in andere Friese waterdorpen. Sinds 1980 bevindt zich een ooievaarsdorp in Eernewoude: It Eibertshiem. Dit zijn plaatsen die dusdanig aangepast zijn om ooievaars bijeen te brengen met als doel vergroting en instandhouding van het ooievaarsbestand.

De aanvang van een nieuw watersportseizoen werd altijd traditioneel op Koninginnedag gemarkeerd met een informele zeilwedstrijd tussen diverse lokale skûtsjes. Na de wedstrijd wordt steeds een nieuwe Feankeninginne ('Veenkoningin') gepresenteerd, afkomstig uit het dorp. De Feankeninginne is het volgende toeristische seizoen de ambassadrice van het dorp.

In de laatste week van de bouwvakvakantie wordt een braderie georganiseerd en vindt het Nationale Kampioenschap Parapluhangen plaats. Het toeristische seizoen wordt eind september afgesloten met een wedstrijd tussen zeilboten van het type valk die een bepaald circuit afleggen (Om 'e Noard). Ook is Eernewoude etappeplaats van de jaarlijkse zeilwedstrijd tussen voormalige vrachtschepen (skûtsjes) en wordt De 100 van Eernewoude gereden (een Natuurijsklassieker) op het ijs van natuurgebied Prinsenhof.

Verder kent Eernewoude twee rijksmonumenten: It Kokelhûs (een boerderij uit de 18e eeuw) en de Hervormde kerk en zijn toren (uit 1774). Maar ook de molens zijn een bezoekje waard. In de buurt van Eernewoude is de Princehofmolen te vinden (een spinnenkopmolen) en zijn er vier Amerikaanse windmotoren te vinden: Windmotor Eernewoude 1, 2, 3 en 4.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.351
Friesland, Eernewoude
376259Ja
  • Direct aan het water
  • Natuurgebied om de hoek
  • Diverse activiteiten