Groepsaccommodaties in Balk | Friesland

Maak je keuze simpeler

Filteren

Op zoek naar een vakantiehuis of groepsaccommodatie in Balk? Balk is een dorp in Friesland met een kleine 4000 inwoners, tot 2014 behoorde het tot de gemeente Gaasterland-Sloten, maar tegenwoordig is het dorp onderdeel van de gemeente De Friese Meren. Door het dorp stroomt het kanaaltje de Luts en het verhaal gaat dat het dorp is ontstaan (en zijn naam heeft gekregen) nadat iemand een balk over het kanaaltje plaatste. Later werd hier een brug gebouwd.

Vanouds kende het dorp diverse geloofsgemeenschappen, waarvan één de gemeente der Mennonieten die in Balk zeer streng in de leer was. Een grote groep van deze mensen is in de 19e eeuw naar Amerika uitgeweken om zich daar in de staat Indiana te vestigen. Een gevelsteen in Balk herinnert nog aan deze oude geloofsgemeenschap. Maar de grootste geloofsstroming is die van het protestantisme: deze gemeente kent ongeveer 1800 zielen en heeft twee kerkgebouwen: een monumentale kerk aan de Luts en een nieuw(er) kerkgebouw uit 1982. In het dorp is ook een katholieke parochie met een mooie kerk gewijd aan Sint Ludgerus.

Een deel van Balk is een beschermd dorpsgezicht en is een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Het dorp bezit een historische kern met een raadhuis uit 1615 en telt 33 rijksmonumenten, waarvan de meeste (gedeeltelijk) woonhuizen zijn.

Qua activiteiten staat Balk vooral bekend als een centrum voor watersport, met twee zeilscholen en een zeilend beurtveer tussen Heeg en Balk. In de wintermaanden wordt er vanuit Balk op het Slotermeer om de Berenburgcup gezeild.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

Aanbod grote vakantiehuizen en groepsaccommodaties in Balk

Aanbod grote vakantiehuizen en groepsaccommodaties in Balk

To top