Wapserveen is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Westerveld, met ongeveer 820 inwoners. Het ligt ten Noorden van de Havelterberg en ten zuiden van de Wapserveensche Aa. De inwoners noemt men "Wapserveners" maar oorspronkelijk noemde men de inwoners Wapvenigers.

Wapserveen is een veenkolonie, ontstaan rond 1380 in de middeleeuwen (veertiende eeuw) langs de Wapserauwen net ten noorden van de brug over de Aa. Op enkele zijstraten met nieuwbouw na is het één lang (7,2 kilometer van oost naar west) lintdorp met aan de zuidelijke zijde nog veel oorspronkelijke hallenhuisboerderijen. Wapserveen is in de Middeleeuwen ontstaan als een lintdorp vanuit de ontginning van een beekdal bij Wapse.

Wapserveen werd in 1395 een zelfstandige parochie. In de eeuwen daarna is de kerk drie keer verplaatst. De eerste was een houten kerk deze stond net ten noorden van de Aa tussen de Wapserauwen en de boerderij 'de Vijzel', de tweede bij de oude dijk ten noorden van de huidige Nederlands-hervormde kerk, deze stamt uit 1803 en staat aan de noordkant van het Oosteinde. Hiernaast staat de enige nog authentieke losstaande klokkenstoel in Drenthe, uit de 16e eeuw. De klok zelf is van na de Tweede Wereldoorlog omdat de oude koperen klok door de Duitse bezetter is geconfisqueerd.

De omgeving van Wapserveen kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen), waar de strookverkaveling nog goed zichtbaar is. Ten zuiden van het dorpsgebied begint de heide van het Holtingerveld. Ten noorden van het dorp ligt tussen de landerijen de rivier de Wapserveensche Aa, met daarbij diverse natuurgebiedjes en vogelbroedgebieden.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 
Vanaf
€ 1.294

Groepsaccommodatie Wapserveen

Drenthe, Wapserveen
1866682
  • Natuurgebieden in de omgeving
  • Fiets- en wandeltochten
  • Sauna erbij te huren