Groepsaccommodaties in Wapse

Maak je keuze simpeler

Filteren

Wapse is een esdorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Westerveld, met ongeveer 700 inwoners. Het dorp ligt circa 21 kilometer ten noordwesten van Hoogeveen, tussen Vledder en Diever, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het dorp maakte tot 1998 deel uit van de gemeente Diever.

Wapse wordt al in 1447 genoemd, maar de betekenis van de naam is onbekend. Vanuit Wapse ontstond tijdens de middeleeuwen ontginning van een beekdal het lintdorp Wapserveen.

Wapse telt één inschrijving in het rijksmonumentenregister. Het betreft hier een boerderij uit 1860 met zijbaander onder aan voorzijde afgewolfd schilddak. Deze boerderij is te vinden op de Veenhuizerweg. Er staan wel nog drie gemeentelijke monumenten in Wapse waaronder een woning uit circa 1920 op de Rollestraat, een zuivelfabriek (Ons Belang) aan de Ten Darperweg en een Tolhuis uit circa 1880, tevens gelegen aan de Ten Darperweg.

De meeste bewoning in Wapse ligt verspreid langs de Ten Darperweg (N855) en wordt vooral omgeven door weilanden met enkele stukjes bos tussendoor. Grotere bosgebieden liggen op zeer korte afstand van Wapse, onder andere ten noorden van Diever. Ook zijn er enkele wateren te vinden in de buurt van Wapse, waaronder Kwasloot, Vledder Aa en de Slingergruppe.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top