Groepsaccommodaties in Sleen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Sleen (in het Drents Slien) is een dorp in de gemeente Coevorden. Voor 1998 was het tevens de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, maar tegenwoordig telt het als dorp van de gemeente Coevorden ongeveer 2250 inwoners. Het gebouw dat tot 1998 het gemeentehuis van Sleen was is nu in gebruik als multifunctioneel centrum, maar wel als één van de 15 rijksmonumenten die Sleen telt.

De oudste sporen van bewoning dateren van zo’n 4500 jaar geleden. De hunebedden in deze omgeving zijn daarvan de stille getuigen. Ooit was Sleen de hoofdplaats van de dingspel Zuidenveld. Dit dingspel was een rechtsgebied dat bestond uit de kerspelen Sleen, Emmen, Odoorn, Zweeloo, Oosterhesselen, Dalen, Schoonebeek en Roswinkel. In 1518 is Sleen een zelfstandig schultambt.

Sleen heeft een grote driebeukige kerk. De kerk staat aan de oude Heirweg van Groningen naar Coevorden. Het gotische koor ontstond waarschijnlijk al aan het eind van de veertiende eeuw. De kerktoren is met zijn 68 meter de hoogste kerktoren van Drenthe. Nadat in 1867 de spits was afgebrand, kreeg de toren een lantaarnbekroning, die in 1923 door de huidige naaldspits werd vervangen. In 1883 was de kerkrestauratie voltooid.

Sleen ligt aan twee langeafstandswandelpaden: het Pieterpad en het Drenthepad. Daarnaast grenst Sleen aan natuurgebied Sleenerzand, dat 1.600 hectare groot is.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top