Koekange is een dorp in de gemeente De Wolden met ongeveer 2400 inwoners. De omgeving van Koekange bestaat uit een weidelandschap met de kenmerkende strokenverkaveling. Oorspronkelijk was de plaats een lintdorp, maar er is door nieuwbouw na de Tweede Wereldoorlog een echte dorpskern ontstaan.

Koekange is een randveenontginning, ontstaan in de middeleeuwen in het Echtenerveen. Het wordt voor het eerst vermeld in 1290. In 1331 kreeg Koekange toestemming om een eigen kerk te bouwen. Vóór 1331 ging men ter kerke in Blijdenstein. De kerk was gewijd aan Sint-Jan de Doper. Koekange had tussen 1870 en 1938 en gedurende enkele maanden in 1940 een spoorwegstation (Station Koekange) aan de spoorlijn Meppel-Groningen. Het gebouw werd pas in 1962 gesloopt. Inwoners van Koekange worden ook wel 'Pekelherings' genoemd.

Enkele bezienswaardigheden in Koekange zijn onder andere de Hervormde zaalkerk uit 1834 en twee boerderijen in Art Nouveaustijl. De kerk vormt samen met verschillende onderdelen van de twee boerderijen zes van de zeven inschrijvingen in het rijksmonumentenregister in Koekange. Het zevende monument is een boerderij Welgelegen met een woonhuis (1881), bedrijfsdeel (1906) en een aanbouw van het woonhuis uit circa 1910-1915.

Het dorp beschikt verder over een openbare en een protestants-christelijke basisschool, sportvelden, voetbalclub Vitesse '63, een supermarkt met postagentschap, een horecagelegenheid en enkele andere winkels.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 

Vakantieboerderij Koekange

Drenthe, Koekange
226555Nee
  • Sauna
  • Overdekt terras
  • Speelweide