Westbroek is een voormalige gemeente en klein dorp in de gemeente De Bilt, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in een landelijk gebied ten noorden van de stad Utrecht en ten westen van Maartensdijk. Westbroek heeft ongeveer 1000 inwoners. 

De lintbebouwing van Westbroek grenst aan de polders; Polder Achttienhoven, Kerkeindse Polder en Polder Westbroek in het noorden, en Polder de Kooi en natuurreservaat de Molenpolder in het zuiden. Het uiterste oosten van Westbroek is de voormalige woonplaats Achttienhoven en iets verder richting Maartensdijk bevindt zich de kleine woonplaats Achterwetering.

De ontginning van Westbroek werd door de bisschop van Utrecht opgedragen aan de heren van het naburige Zuilen. Westbroek zou dan ook vele jaren verbonden blijven met Zuilen. De ontginning had als basis de Zogwetering langs de Groenedijk waarna nog eens drie fases werden uitgevoerd om het gebied te ontginnen. In 1467 werd met de bouw van de kerk begonnen, waarna in 1477 Westbroek en Achttienhoven afgesplitst werden van de parochie van Sint Jacob in Utrecht en Westbroek een volwaardige parochie was geworden. In 1481 vochten de legers van Utrecht en Holland hier in de Slag bij Westbroek.

Westbroek kent een beschermd dorpsgezicht. Bij het dorp bevindt zich de wat vervallen korenmolen De Kraai. Deze molen uit 1880 is één van de elf rijksmonumenten die Westbroek telt. De overige tien rijksmonumenten betreffen onder andere een stuw uit de vroege 20e eeuw, een stuw uit de 20e eeuw, een boerderij uit de 17e eeuw en de Nederlands hervormde kerk uit de 15e eeuw.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Utrecht

Vakantiehuis Westbroek

Utrecht, Westbroek
126666Nee
  • Centraal gelegen
  • Sfeervolle tuin
  • Overdekt terras