Renswoude is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente ligt in de Gelderse Vallei en op het grondgebied ligt de solitaire Emminkhuizerberg en heeft ongeveer 5000 inwoners. Renswoude is met dit inwoneraantal de kleinste gemeente in de provincie Utrecht, en bovendien ook één van de kleinste gemeenten in Nederland. Al in 855 werd Renswoude als silva Hrenhem (het Rhenense woud) genoemd in een oorkonde. De nederzetting Renswoude is echter veel minder oud: die ontstond eigenlijk pas rond 1400.

In Renswoude zijn twee kerken, één supermarkt en enkele andere winkels. Het dorp geniet enige bekendheid omdat het tijdens verkiezingsavonden als één van de eerste gemeenten de uitslag bekend maakt, in competitie met onder andere Schiermonnikoog en Rozendaal.

Een deel van Renswoude is een beschermd dorpsgezicht, maar daarnaast zijn er ook nog vele monumenten te vinden in deze plaats. Er zijn 52 rijksmonumenten te tellen, waaronder de Nederlands Hervormde Kerk en vele forten, kazematten en andere militaire inschrijvingen. Kasteel Renswoude beslaat 23 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister: niet alleen het hoofdonderdeel, maar ook bouwhuizen, het park, een toren, prieel, timmerschuur, etc. staan apart ingeschreven in het rijksmonumentenregister. De gemeente telt in totaal verder nog 26 gemeentelijke monumenten en twee oorlogsmonumenten (beiden geplaatst in de plaats Renswoude).

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Utrecht

Vanaf
€ 1.249
Utrecht, Renswoude
186557Ja
  • Tuinkamer
  • Klimtoren
  • Trapveldje