Hoonhorst is een dorp in de gemeente Dalfsen met nog geen 1000 inwoners. Het merendeel hiervan woont in het landelijk gebied (inclusief de buurtschap Lenthe) om de kern van Hoonhorst. Langs het dorp Hoonhorst loopt het Overijsselse Havezatenpad.

Het dorp is ontstaan toen in de eeuwen na de reformatie het katholieke geloof onderdrukt werd. De kerk is, evenals de Grote kerk in Dalfsen, gewijd aan de heilige Cyriacus, wat verder in Nederland en België nauwelijks voorkomt. Hoonhorst is een katholiek dorp, in tegenstelling tot de meeste dorpen in Salland die een protestants karakter hebben.

Ieder jaar in juni is er het Hoonhorster Sproeifeest, een dorpsfeest met feesttent en kermis. In Hoonhorst staat de monumentale Molen Fakkert, die in de jaren 30 van de vorige eeuw is onttakeld en waarvan de restauratie tot maalvaardige molen in 2010 is begonnen. Rond de molen wordt er jaarlijks een kerstmarkt georganiseerd. In januari vindt vervolgens de Snertloop jaarlijks plaats.

Het buitengebied van Hoonhorst wordt gekenmerkt door golvende landschappen, oude zandwegen en afwisselende bosgebieden. Ook zijn er nog enkele bouwwerken uit het verleden te zien, zoals de restanten van Huize De Mataram. Hier in de buurt staat Huize De Horte, waarin momenteel het kantoor van de Stichting het Overijssels Landschap is ondergebracht.

Naast de landhuizen zijn ook de zogenaamde stickwallen een restant uit het Hoonhorster verleden. Een deel van het buitengebied bestond vroeger uit woeste gronden en stuifzanden en het telkens weer in de grond steken (sticken) van takken of paaltjes was een goede methode om stuifzand tegen te houden. Zo ontstonden na vele jaren stickwallen in het Sterrenbosch, de Stoevinghe en de Moezenbelt. Door dit succes werden de achterliggende gebieden beter vruchtbaar en werd rond 1700 een park aangelegd door de toenmalige eigenaar van Den Aalshorst.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Overijssel

 

 
Vanaf
€ 1.891

Groepsaccommodatie Hoonhorst-Dalfsen

Overijssel, Hoonhorst-dalfsen
186666Nee
  • Omheinde tuin
  • Gratis Wi-FI
  • Leuke uitjes
Vanaf
€ 2.641

Groepsaccommodatie Hoonhorst-Dalfsen

Overijssel, Hoonhorst-dalfsen
3210101012Nee
  • Modern en eigentijds
  • Groot speelveld met speelbos
  • Veel sportieve mogelijkheden