Spijkerboor is een woonplaats in de gemeente Wormerland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland met ongeveer 200 inwoners. Het ligt op de pontjesroute en aan het Noordhollands Kanaal. In de buurt, vlak over de Westdijk in de Beemster, ligt het gelijknamige Fort bij Spijkerboor en het VOR luchtvaartbaken "Spijkerboor" identifier: SPY.

Er is één rijksmonument te vinden in Spijkerboor. Dit betreft een Heerenhuis (een polderhuis van de Starnmeer en Kamerhop, tegen de dijk gebouwd, rechthoekig huis met schilddak). Dit woonhuis komt uit 1787. Tegenwoordig is dit woonhuis in gebruik als restaurant in het hoogseizoen. In de nabijheid van dit woonhuis ligt het Jisperveld, een natuurgebied. Het fiets pontje de Jan Hop biedt een goede verbinding met omgeving De Rijp, wereld erfgoed De Beemster en het beroemde Fort Spijkerboor.

De Jispersluis vormde vele eeuwen de belangrijkste verbinding tussen het dorp Jisp en belangrijke handelscentra in het Noorderkwartier zoals De Rijp en Graft. De sluis ligt nu in de Kanaaldijk langs de Beemsterringvaart. Via de Jispersluissloot kan men naar de Noordergangssloot. Vandaar lopen diverse sloten naar het dorp Jisp en naar 't Zwet en De Poel met de Poelsluis. De Jispersluis ligt in de Kanaaldijk tussen Neck en Spijkerboor. De Jispersluis verbindt de polder Wormer, Jisp en Neck met het Noord-Hollandskanaal. De schutlengte vande sluis is 14 m; de breedte 3,80 m, de dorpeldiepte 0,85 m en hoort bij de ophaalbrug.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

Groepsaccommodatie Spijkerboor

Noord-Holland, Spijkerboor
106223Nee
  • Weids uitzicht
  • Gratis waterfiets
  • Werelderfgoed polder de Beemster