Groepsaccommodaties in Oudesluis

Oudesluis is een dorp in de gemeente Schagen, in de provincie Noord-Holland met ongeveer 800 inwoners.

Oudesluis ontstond al vrij kort na het inpolderen van de Zijpe. Het lag aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. In 1742 was het een periode de grootste kern van Zijpe; het kende ongeveer 68 woningen. De bewoners waren toen overwegend arbeiders, ambachtslieden, vissers en vletterlui. En er was uiteraard een sluiswachter van de sluis. De dorpsnaam is waarschijnlijk ontleend aan het feit dat de sluis één van de eerste sluizen was die in het gebied was gebouwd. Oudesluis was een aanlegplaats voor VOC-schepen, die via het Marsdiep het zeegat kozen en was tevens thuishaven voor een vissersvloot. Toen in 1845 de Anna Paulownapolder werd aangelegd, raakte Oude Sluis afgesneden van zee.

In het dorp staan twee kerken. De eerste is een hervormde kerk uit 1861, deze was oorspronkelijk uit 1658 maar moest diverse keren worden herbouwd. Zo werd de kerk in 1700 voor een groot deel vernieuwd, omdat het gebouw te klein was geworden. Binnen zeventig jaar moest de toren herbouwd worden. In 1851 stortte na zware storm het dak van de kerk in. De kerk kon niet meer gebruikt worden. In 1861 is de kerk herbouwd, maar het duurde nog tot en met 1867 voordat de kerk echt af was. In 1900 kreeg de kerk na een loterij het kerkorgel dat nu te zien is. De andere kerk is een doopsgezind kerkje uit 1906 en is thans een woonhuis.

In de Zijpe- en Hazepolder bij Oudesluis staan drie van de Zijper molens, uit respectievelijk 1764, 1848 en 1896. Ze kunnen van dichtbij bekeken worden, mits men over een bootje beschikt, want er leiden geen wegen naar toe. In de buurt van deze molens bevindt zich een natuurgebied met een eendenkooi.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Holland.

 

               

 

Copyright 1993 - 2018 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Reservation system by Booking Experts