Holthees is een dorp in de gemeente Boxmeer (Noord-Brabant) met ongeveer 500 inwoners en vormt samen met het Limburgse dorp Smakt een gemeenschap.

De naam Holthees werd voor het eerst aangetroffen in 1359. Het dorp is ontstaan rond een middeleeuwse kapel. De Mariakapel die nu nog steeds in het dorp te zien is dateert van de 16e eeuw. In vroeger tijden was Holthees een belangrijk militair steunpunt voor de verdediging van het Land van Cuijk.

De Mariakapel is een eenvoudig witgeschilderd gebouwtje met een dakruiter, waarin zich een klokje bevindt. De kerk is vaak gerestaureerd en herbouwd en wordt nu voornamelijk gebruikt voor bruiloften en muziekuitvoeringen. De kapel is naast het kasteelterrein, de voorburcht en de kasteelpoort van Kasteel Makken geregistreerd als één van de vier rijksmonumenten van Holthees. Er is ook nog één gemeentelijk en één oorlogsmonument in Holthees. Het oorlogsmonument staat ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement op 30 september 1944, in de vorm van een abstract stalen kunstwerk van Jan M. Driessen, uit 1999.

Ten westen van Holthees stroomt het Afleidingskanaal, en daar weer ten westen van liggen de Overloonsche Duinen, een natuurgebied op een voormalige stuifzand (biotoop)stuifzandrug. Ten oosten van Holthees ligt het Maasdal, waar veel tuinbouw te vinden is maar ook enkele kleine bospercelen zijn. In zuidelijke richting komt men in de provincie Limburg en daar bevindt zich Smakt.

Bekijk hier de andere groepsaccommodaties in Noord-Brabant

 
Vanaf
€ 534

Vakantieboerderij Holthees

Noord-Brabant, Holthees
1042222
  • Mooie ligging
  • Aparte eetkamer
  • Zitkamer met houtkachel
Vanaf
€ 914

Vakantieboerderij Holthees

Noord-Brabant, Holthees
18777102
  • Bar met tap
  • Slaapkamers met eigen sanitair
  • Spekstenen houtkachel