Wamel is een dorp (circa 2400 inwoners) in het Land van Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een dijkdorp op de linkeroever van de Waal. Aan de overkant van deze rivier ligt Tiel, waarmee het door een veerdienst - en sinds 1973 door de eerste zelfdragende betonnenbrugconstructie van Nederland - is verbonden. Wamel behoort tot de gemeente West Maas en Waal. De eerste vermelding van Wamel, toen Vamele (doorwaadbare plaats) geheten, dateert uit 893 n.Chr. wanneer de abdij Prüm een hof te Wamel bezit. Omstreeks 1445 werd er een clarissenklooster gesticht.

Op 1 januari 1818 werd de gemeente vergroot met de opgeheven gemeente Leeuwen. Op 1 januari 1984 werd de gemeente Wamel samengevoegd met de gemeenten Appeltern en Dreumel tot een fusiegemeente met de werknaam Wamel. Op 1 juli 1985 werd de naam van deze nieuwe gemeente gewijzigd in West Maas en Waal.

In totaal telt Wamel één rijksmonument: de hervormde kerk uit de 15e eeuw. Daarnaast telt Wamel nog één gemeentelijk monument: een daggelderswoning.

De ligging aan de Waal biedt veel mogelijkheden tot recreatie rondom Wamel. Er kunnen verschillende wandel- en fietstochten gehouden worden waar gekozen kan worden uit de dorpen, dijken, uiterwaarden of weilanden die eromheen liggen.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

 

Vakantiehuis Wamel

Gelderland, Wamel
2099910Ja
  • Ligging bij de Waal
  • Slaapkamers met eigen sanitair