Boven-Leeuwen is een van de kernen van de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. Op 31 december 2015 telde het dorp 2210 inwoners op een oppervlakte van 651 hectare.

Boven-Leeuwen ligt tussen het grotere Beneden-Leeuwen en de gemeente Druten. Tot 1 januari 1818 vormden Boven- en Beneden-Leeuwen de gemeente Leeuwen, die op die datum opging in de gemeente Wamel. De gemeente Wamel ging in 1984 op haar beurt op in de gemeente West Maas en Waal, waartoe ook de plaatsen Alphen, Altforst, Appeltern, Dreumel, Maasbommel en Wamel behoren.

Het dorp heeft twee kerken. De hervormde kerk is een kleine achtzijdige centraalbouw in classicistische stijl uit 1753-1756. De katholieke Sint-Willibrorduskerk is een grote neogotischebasiliek uit 1916-1918 naar een ontwerp van Wolter te Riele. In de hoek Waalbanddijk-Noordzuid vindt men het restant van wat ooit het Huis te Leeuwen was, een adellijk kasteel.

Evenals in Beneden-Leeuwen heeft in Boven-Leeuwen ook een dijkdoorbraak plaatsgevonden, nabij de hervormde kerk. Het overgebleven binnenwatertje wordt De Wiel genoemd, de algemene naam voor doorbraakkolken in het rivierengebied.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Gelderland

Vanaf
€ 822

Groepsaccommodatie Soest

Gelderland, Boven-Leeuwen
85112Sommige
  • Vlakbij Utrechtse Heuvelrug
  • Kleinschalig
  • Natuurliefhebbers