Wijnjewoude (in het Fries Wynjewâld) is een dorp in de gemeente Opsterland in de provincie Friesland (Nederland). Het tussen Oosterwolde en Drachten gelegen dorp heeft circa 2050 inwoners. Het is een van de oudere boerennederzettingen in Opsterland en is gelegen op de hogere zandruggen. De omgeving is parkachtig en daardoor recreatief aantrekkelijk. Zo ligt vlak ten oosten van Wijnjewoude de Duurswouder Heide.

De dorpen Wijnjeterp en Duurswoude zijn in 1974 samengevoegd tot één dorp met de portmanteaunaam Wijnjewoude. Op het kerkhof staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland.

In totaal telt Wijnjewoude zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Het betreft hier twee inschrijvingen voor de Kerk van Duurswoude (een predikantshuisje uit 1759 en het orgel uit circa 1723 en de klokkenstoel), één inschrijving voor de Kerk van Wijnjeterp uit 1778 en één voor de bijbehorende voormalige pastorie uit 1878 (elders gelegen) en tot slot nog twee inschrijvingen voor een woonhuis en een boerderij.

Op de heide en in de bossen rondom Wijnjewoude is het fijn wandelen. Diverse routes zijn te volgen, een goed startpunt is het kerkje van Duurswoude. Ook fietsen op de vele fietspaden die langs en door Wijnjewoude lopen is zeker mogelijk. Start bij Restaurant de Stripe en geniet van een lekker kopje koffie met appelgebak op het einde. Naast fietsen en wandelen zijn er ook diverse activiteiten in Wijnjewoude. Bekend is het 'rinkje stekken' en de jaarlijks georganiseerd 'Hynstedei'. Ook de goed bezochte braderieën georganiseerd door de VVV mogen er zijn.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 

Groepsaccommodatie Wijnjewoude

Friesland, Wijnjewoude
166334Nee
  • Muziekactiviteiten
  • Bos en heide vanuit voordeur
  • Bijzondere inrichting