Oldeboorn - in het Fries Aldeboarn geheten - is een dorp in de gemeente Heerenveen met ongeveer 1500 inwoners. Het dorp is gelegen aan de weerszijden van het riviertje de Boorne, niet ver van het Leppa Akwadukt, in de autosnelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. Oldeboorn is vooral bekend door de jaarlijkse gondelvaart op de laatste vrijdag van Augustus.

Over de bouw van de kerktoren van Oijen doet de volgende anekdote de ronde; De Boornsters wilden de hoogste toren van Friesland hebben, en dat betekende dat hun toren hoger moest worden dan de toren van Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren precies was. Ze beklommen de toren en maten de hoogte met een touw. Daarna bleven ze in de plaatselijke herberg overnachten. Terwijl ze sliepen sneed de waardin een flink stuk van het touw af. Het uiteindelijke gevolg was dat de toren van Oldeboorn uiteindelijk toch lager bleek te zijn dan de toren van Tzum. De inwoners van Oldeboorn worden sindsdien tuorkemjitters (torenmeters) genoemd. De Magnusvaan van Magnus Forteman zou in de kerk zijn ingemetseld, men zou de exacte plek zelfs kunnen aanwijzen.

Een deel van Oldeboorn is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp 19 rijksmonumenten, waaronder de hervormde kerk en zijn toren (Doelhofkerk), de gereformeerde kerk en de Spinnenkopmolen van de Polder Krieke.

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 
Vanaf
€ 1.130

Vakantieboerderij Oldeboorn

Friesland, Oldeboorn
247445Ja
  • Open haard
  • Bar
  • Veel activiteiten in omgeving