Blesdijke is een dorp in de gemeente Weststellingwerf met ongeveer 500 inwoners. In 1361 voert de bisschop Jan van Arkel twee maal een strafexpeditie uit in de Stellingwerven, wanneer de boeren de opgelegde schattingen niet wensen te betalen. Bij de tweede tocht wordt Blesdijke verbrand.

In 1328 stond in Blesdijke al een kerk, die in 1836 ingestort zou zijn. De kerk van nu is in 1843 gebouwd. Ten noorden van het dorp staat een Amerikaanse windmotor, die in 2005 werd gebouwd en aan de Markeweg bouwt Gregorius Halman al sinds 1990 aan het kasteel Old Stoutenburght. Het is zijn levenswerk dat maximaal 27 meter hoog mag worden, vernoemd naar Toutenburgh, de middeleeuwse kasteelkazerne in het Land van Vollenhove rond 1500 waarvan enkel nog een kleine ruïne rest. Het kasteel wordt gebouwd van oude bouwmaterialen zoals bakstenen. Halman laat zich onder meer inspireren door de Romaanse bouwkunst. Diverse malen hebben de media aandacht geschonken aan Halmans project en het kasteel is op afspraak te bezichtigen.

Verder staat aan de Nijksweg het monument ´It Petgat´ ter nagedachtenis aan het Joodse It Petgat in de Nijkspolder. Het kamp werd gedurende de tweede wereldoorlog gebruikt als strafkamp voor joden uit andere kampen zoals kamp Twilhaar te Hellendoorn, De Landweer te Elsloo en Molengoot te Hardenberg. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden deze kampen ontruimd. Er zijn twee rijksmonumenten in Blesdijke: de Oldehof (een boerderij) en de Lindesas (waterkering en -doorlaat).

Bekijk ook de andere groepsaccommodaties in Friesland

 

Groepsaccommodatie Blesdijke

Friesland, Blesdijke
3013888Nee
  • Verwarmd buiten zwembad
  • Bar met tap
  • Boxspring bedden