Groepsaccommodaties in Schoonoord

Schoonoord is een dorp in de provincie Drenthe (Nederland), dat behoord tot de gemeente Coevorden (tot 1998 tot de gemeente Sleen) en ongeveer 2100 inwoners heeft.

De plaats is in 1854 gesticht na de aanleg van het Oranjekanaal. De naam, bedacht door de vervener Klijn, verwijst naar schoon in de betekenis van mooi. Het nabijgelegen Schoonloo zal bij de keuze van de naam ook van invloed zijn geweest.

Het dorp werd gebouwd op een zandkop die oprees uit het omringende land. De eerste bewoners waren kanaalgravers afkomstig van Smilde. Later, toen het naburige Odoornerveen werd ontgonnen, kwamen er ook veenwerkers naar Schoonoord dat allengs uitgroeide tot een ruim bemeten dorp, schilderachtig doorsneden door het Oranjekanaal.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dit dorp werd er een aantal plaggenhutten en veenhuisjes nagebouwd op een stuk heideveld. Dit is nu uitgegroeid tot een uitgebreid openluchtmuseum, het Ellert en Brammertmuseum. Ten zuiden van Schoonoord ligt ook nog een bekend hunebed: de Papeloze kerk. Dit hunebed is één van de vier rijksmonumenten in Schoonoord. De overige drie rijksmonumenten betreffen de Korenmolen van Schoonoord (een restant van een stellingmolen), de hervormde kerk en de gereformeerde kerk.

Een beroemd verhaal uit de omgeving van Schoonoord is dat van Ellert en Brammert, twee enorme, brute reuzen. Een en ander speelt zich af op wat nu het Ellertsveld heet.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

 
 
Veilig online betalen metbancontactbanktransfercreditcardidealsofort
 

               

Copyright 1993 - 2019 | Centrum voor Groepsaccommodaties

Reservation system by Booking Experts